Projeyle çocuk evlerinde kalan 10 – 18 yaşlarındaki çocukların rol model kazanmaları, sosyal entegrasyonları ve sosyo-kültürel gelişimlerini sağlamak hedeflenmektedir. Proje kapsamında mülakat ile belirlenen 18 – 30 yaşlarındaki gönüllüler, gönüllü eğitimi ve oryantasyon programı sonrasında uygun görülen çocuğun gönüllüsü olarak, haftada bir gün çocuğun ihtiyacına uygun belirlenen etkinliklere katılmaktadırlar. Ayrıca çocukların akademik ihtiyaçlarına da destek olabilmektedirler. Gönüllü olmaya engel teşkil edecek bir durumu olmayan resmi süreci tamamlayıp uygun olduğuna karar verilen her kişi “Sosyal Rehber” olabilir.
KİMLER SOSYAL REHBER OLABİLİR?
-
- T.C. vatandaşı olması
-
- En az lise mezunu olması
-
- 18 – 30 yaşlarında olması
-
- Çocuk evlerinin bağlı olduğu illerde ikamet ediyor olması
-
- Sosyal rehber anne-babadan müteşekkil olmayabilir.
-
- Dernek ve kurum çalışanı olmaması
SOSYAL REHBER OLANLARIN SORUMLULUKLARI
1. Gönüllünün uygun zamanlarda ev sorumlusunun bilgisi ve onayı dâhilinde çocuk evinde yaşayan tüm çocuklarla sosyal etkinlikler yapması
2. Nitelikleri uygun gönüllülerin çocuklara ders takviyesinde bulunması
3. Özel günlerde (doğum günü, bayramlar, sünnet, karne günü ve benzeri kutlamalar) evin tüm çocukları ile mutlu bir gün geçirmesini sağlayacak organizasyonlara yardımcı olması
4. Gönüllü, bir evin ya da birden fazla evin gönüllüsü olabilir.
5. Gönüllüden öncelikli beklenti, ergen çocukların hayatında doğru ve toplumsal kurallara uyumlu rol model oluşturacak davranışlar sergilemeleridir.
6. Sosyal rehber olan gönüllünün her hafta düzenli destek vermesi beklenmekle birlikte, yapmak istedikleri ile ilgili, kendi isteği doğrultusunda ev sorumlusu ile iletişime geçer ve ev sorumlusunun bilgisi ve izni dâhilinde görüşmeleri gerçekleştirir.